over Brown

Brown Cartonnages is een bedrijf met geschiedenis. In 1915 opgericht door de familie Brown, is de fabriek tot 2006 gehuisvest geweest aan de Prins Hendrikstraat in het Arnhemse Spijkerkwartier. In die periode waren daar dicht bij elkaar zes cartonnagefabrieken gevestigd.

De klandizie bestond in die tijd voornamelijk uit winkeliers die er hoedendozen, stoffenplanken, opbergdoosjes en etalagemateriaal lieten maken. Alles werd met de hand vervaardigd, op maat, vaak in kleine oplages.

Vanaf de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw werden veel kartonnen producten vervangen door het moderne plastic, vooral in de verpakkingsindustrie. Ook werden veel handgemaakte producten machinaal vervaardigd in grote oplagen. Door de lagere kostprijs kozen veel klanten voor deze ‘confectie’.

De klandizie liep terug en eind jaren ’70 was alleen Brown nog over van de zes cartonnagefabrieken die in het Spijkerkwartier waren gevestigd.

De klantenkring veranderde. Zo wisten de studenten van de Arnhemse Hogeschool voor de Kunsten de weg naar Brown te vinden waar de ‘oude Willy’, zoon van oprichter Brown, zijn best deed om de soms onconventionele ontwerpen tot een goed resultaat te brengen.

Begin jaren ’90 ging Willy Brown met pensioen. Het bedrijf werd overgenomen door Harry Struijk, die Brown Cartonnages voortzette op de vertrouwde locatie. Het bleef dé plek voor het laten vervaardigen van kartonnen producten in kleine oplages. Helaas overleed Harry geheel onverwacht in januari 2006.